20111019

Måndag, tisdag och onsdag

Måndag - Tillbaks till skolan
Under måndagen höll Linnéa och jag i en lektion om Sverige då vi tidigare märkt att eleverna var intresserade av att höra mer om Sverige. Vi ritade upp sveriges karta på tavlan och berättade hur naturen ser ut i sverige och om hur många invånare sverige har. Eleverna blev försvånade över hur få som bor i Sverige... I Kenya bor det närmare 40 miljoner människor. Sedan berättade vi om Sveriges olika årstider vilka var helt nya för eleverna, vi ritade även upp den Svenska falggan på tavlan. Därefter fick eleverna papper och kritor för att rita av kartan och flaggan. Vi försöker ta alla chanser vi får till att använda färger - kritor och pennor och annat skolmaterial eftersom eleverna aldrig har tillgång till detta i sin vanliga undervisning. 

Barnen hade väldigt svårt att samsas kring kritorna, även om vi hade tillräckligt många till alla så höll endel av barnen på en hel näve för sig själva.. det blev då bråk om färgerna. Ljudnivån i klassrummet var otroligt hög. Det är inte lätt att introducera nytt material till dem då de är så ovana att få använda sådant. De blir så exalterade och oroliga för att någon skall ta kritorna från dem. När barnen ritat färdigt teckningarna sa vi till dem att de gärna fick ta med dem hem och visa sina föräldrar. Detta gjorde barnen stora ögon åt.. de frågade om och om igen "really? can I take it home? Can it stay at home?" Till slut fick jag skriva på tavlan att de skulle ta med teckningen hem och att den nu var helt och hållet deras! Det verkar som att de aldrig får ta hem något från skolan och de var så glada över att få ta med teckningarna hem och visa sin familj! En liten flicka sa att hon skulle sätta upp den på väggen ovanför sin säng. Tänk att en så liten sak kan betyda så mycket! När jag skulle gå ut ur klassrummet fick jag massor kramar av barnen.

Under rasten var vi ute på skolgården och lekte med barnen. De leker många gemensamma lekar där man står i ring och sjunger och dansar! De har inga leksaker eller sandlådor och liknande som i Sverige, istället använder de sin fantasi och hittar på lekar där alla är med och leker! Vi lärde dem även att sjunga små grodorna och imse vimse spindel :) Det gillade de!







Tisdag
Eftersom att vår skola och även de andras skolor har exams just nu bestämde vi oss för att åka in till Nairobi centrum för att även se den delen av Nairobi när vi är i Kenya. Först åkte vi till Nairobi national museum där såg vi utställningen "The human cradle" som hade en unik samling med skelett från de första människorna, denna samling finns inte på någon annan plats i världen! Vi kollade även igenom utställningar om Kenyas historia och om de olika stammarna i Kenya, samt avdelningarna med djur. Museet var inte lika stort som jag hade väntat mig men mycket intressant och väl värt ett besök!  



I anslutning till muséet gick några av oss även på besök i en ormpark.
Där såg vi på en mängd olika giftiga ormar som puffadders, black mambas, boom slang och green mambas - alla ormar som finns i Kenya. Men de hade även krokodiler och aligatorer. Vi fick en guide som berättade om alla djuren och gjorde turen än mer intressant! Även om man inte kan jämföra parken med universeums ormrum så var det väldigt roligt att gå runt och kika på djuren.



På kvällen åkte vi till restaurangen Carnivore. Som namnet antyder så är det en restaurang specialiserad på kött. Ingången till restaurangen var kantad med exotiska växter och en staty med ett lejon med lysande ögon.. inne på restaurangen var väggarna vackert dekorerade i olika träslag och restaurangen lystes upp av mängder av små lampor! Afrikansk musik spelades i bakgrunden. Maten, kött från enmängd olika djur serverades på Masaisvärd som servitörerna skar kött från ned på ens tallrik.. hela tiden kom nya servitörer med olika kött och fyllde på tallriken. Jag åt bland annat: struts - väldigt gott ..smakar lite som nötkött men mer vilt, krokodil - smakade lite som en blandning mellan kyckling och fisk men var ganska segt, kalkon - gott! kyckling -gott och så tjurtesticklar.... - Ok det var inte gott.. smakade som fiskbullar typ och hade samma konsistens. Men nu har jag prövat det med :) ! Till köttet åt vi olika såser och en potatis :) mest kött alltså! Jag har nog ätit kött för en månad minst nu!





Onsdag
Idag var det åter en praktik dag på dagoretti. När vi kom dit i minibussen flockades barnen runt bilen, de ville hålla våra händer och ge oss kramar - de var så glada att se oss igen! Det värmer verkligen i hjärtat att träffa alla barn och det glädjer mig att de uppskattar att ha oss där. Några av de yngsta barnen (runt 6 år) stod runt mig vid ett tillfälle och några kände på min mage.. de tyckte nog att jag var tjock ;) . Så jag berättade att jag har en bebis i magen. De såg förundrade ut, gjorde stora ögon och skrattade och fnissade högt! Senare fick jag veta av en Kenyan att barnen inte känner till var bebisar kommer ifrån. Den vanligaste uppfattningen bland barnen är att deras mammor köper bebisarna i affären.. andra tror att bebisarna kommer till familjen med flyplan om natten... inte undra på att det blev uppståndelse när jag sa att jag hade en bebis i magen! De tror väl att jag ätit upp en bebis... de kommer bli mycket behov av förklaringar när de kommer hem till sina föräldrar! I skolan lär sig barnen först i klass sju hur bebisar kommer till världen (och det är inte alltid de får det) !

Idag har vi också pratat med Eric, rektorn på Dagoretti, om vår idé att skramla ihop pengar och måla om skolan. Skolan är byggd i plåt och färgen på väggarna har förlänge sedan börjat flagna och är vääldigt smutsig. Vi vill ge barnen något som består och en gladare vardag och mycket av det händer tyvärr att materialet vi ger lärarna försvinner, färgen däremot kommer bestå! Så idag åkte vi för att kolla på färg och köpa material! Tyvärr blev Sheyar dålig och hon och jag åkte hem tidigare. Det är många som mått lite kasst .. det är nog något de ätit. Hitills har jag som tur är sluppit :)

I morgon skall vi besöka Kibera igen och även göra hembesök där. Det kommer kännas tungt men familjerna vi besöker kommer även få bistånd som vi har med oss och det gör att det känns liiite bättre. Sedan ska vi besöka skolbygget som tidigare LMS studenter startade upp utanför Kibera, det ska bli spännande att se. De startade upp skolprojektet som en väg ut ur slummen Kibera för de fattiga som bor där, skolan skall följa den Kenyanska skolans läroplan men inspireras av svensk pedagogik! Om ni vill läsa mer om detta projektet kan ni göra det på: http://www.globalrelations.nu/verksamhet/skolprojekt 

Nu ska jag passa på att gå ut och lägga mig och sola lite! Vi har haft det ganska molnigt hitills idag. 

Ha det gott, Hanna



2 kommentarer:

  1. Vadå jämföra med Universeum? En ormpark är alltid en ormpark... :)

    SvaraRadera
  2. :) det har du rätt i älskling!

    SvaraRadera